Покрет „РОД“ на форуму дијаспоре под покровитељством Председника РС

30 и 31 маја, у главном граду Републике Српске Бањалуци, одржан је други форум дијаспоре под покровитељством Председника РС. Форум је покренут прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег председника Републике Српске Милорада Додика.

Форум је окупио преко 150 учесника из 25 различитих земаља.Током дводневног форума одржани су бројни панели на којима су дискутовали највиши званичници Републике Српске, представници Срба у заједничким институцијама БиХ, званичници Србије, успешни привредници из земље и иностранства и други.

Златан Кокић, министар за међународну сарадњу Владе РС, рекао је да постоје Четири кључна правца у којима треба да се развија ова стратегија, пре свега очување националног идентитета, економска сарадња, сарадња у области информационих технологија, области спорта и др.

На форуму је учествовала и велика делегација представника Покрета «РОД» на челу са Председником Драганом Станојевићем, који су били представљени из десетак држава и то је била једина и највећа делегација једне свесрпске организације дијаспоре.

Своје виђење и представљање су исказали оснивачи Покрета, Стане Рибич из Словачке, Ђуро Плавшић члан Председништва из Немачке, Раде Бакрачевић из Словеније , Хаџи Боро Станковић из Данске и други. Делегација се на кратко састала са Председницом Жељком Цвијановић, коју су упознали са основним циљевима и стратегијом.

Делегати из Покрета «РОД» су узели активно учешће и преставили своје активности у разним државама. Покрету «РОД» је припала част да се на форуму представи свим учесницима, као једина организација српског расејања која делује на свим континентима и коју представљају познати лидери дијаспоре из разних држава.

Председнику Покрета «РОД» Драгану Станојевића је припала част да се званично обрати скупу, после министра за међународну сарадњу Златана Кокоћа, који је уједно задужен за сектор дијаспоре. Председник Рода је представио покрет, презентовао активности о изнео основне принципе из програма за које се РОД залаже. Такође је позвао руководиоце савеза и других заједница да се укључе у организацију презентације књиге Јасеновац-Балкански Аушвиц  јер је то пројекат од националног значаја.

На форуму је исказано велико интересовање за активности Покрета «РОД» као и жеља за дубљом сарадњом уз директно укључивање у рад покрета. Разговори су обављени са већином представника Савеза и Заједница, договорена је даља заједничка сарадња и реализација конкретних пројеката.

На маргинама форума обављен је састанак и разговор са задуженим министром Златаном Кокићем, који је задужен за стратегију сарадње са дијаспором, са којим је договорена даља интензивнија сарадња и узајамне консултације у циљу унапређења односа матице и дијаспоре.

„Сматрам да је форум био успешан, није било класификовања како се то дешава у Србији, али има још над чим да се ради, јер форум дијаспоре мора бити двосмеран, партнерски, да се чује мишљење власти али и дијаспоре.

Мора се дати већа могућност да се чује дијаспора и надам се да ће у наредном периоду то бити управо тако“ изјавио је Председник Покрета „РОД“ Драган Станојевић. Он је такође рекао да је изузетно похвално за руководство Републике Српске, што су покренули овако важан пројекат али и да је срамота да се то не дешава у самој матици Србији.