Драган Станојевић добио Захвалницу Јасеновачких страдалника

Поводом обележавања 80 година од почетка усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, подизања устанака на овим просторима против фашизма и нацизма, као и Дана Победе над фашизмом, Главни одбор Удружења логораша Јасеновац доделио је плакате и захвалнице и академицима, научницима и публицистима из Србије и иностранства, као и Србима из региона и дијаспоре, уметницима, новинарима који су дали допринос очувању културе сећања на жртве Јасеновца, једног од најбруталнијих логора за истребљење у Другом светском рату.

Међу добитницима признања су и Владимир Путин, Антоније Гутереш, патријарх Порфирије, Председник Израела Рувен Ривлин, Председник Србије Александар Вучић и др.

Академик Крестић је изјавио да у нашем друштву и даље постоји задршка, чак и код неких наших политичарима, када се говори о Јасеновцу. Подсетио је да је САНУ пре две недеље дигла глас због тога што се број жртава у Јасеновцу, у неким нашим круговима, чак и у Музеју жртава геноцида, смањујe, док се злочини који су починили Срби неосновано и систематски увећавају.

Покрет РОД је био један од стубова у борби за очување сећања на Јасеновачке жртве и зато смо изузетно захвални онима, који су препознали наше ангажовање, посебно преживелим логорашима и Удружењу логораша и потомака Јасеновца.

 

 

РОД добио Захвалницу Јасеновачких страдалника