Биографија

Биографија Драгана Станојевића

Драган Станојевић

28.05.1971. рођен у Прибоју (Златиборски округ)

Ожењен, има двоје деце.

Живи и ради у Украјини и Русији.

Дипломирани економиста, привредник, власник компаније.

2018г. Иницијатор и оснивач свесрпског Покрета „РОД“ који су основали лидери дијаспоре из 16 држава. Изабран за Председника Покрета «РОД»  https://www.srpskirod.org/o-nama/

2013 г. Изабран за Председника Скупштине Дијаспоре и Срба у Региону“ као највећег представничког тела Србског расејања. https://www.srbija.gov.rs/vest/192938/dragan-stanojevic-izabran-za-novog-predsednika-skupstine-dijaspore-i-srba-u-regionu.php

2008 г. Оснивач и Председник Међународне Организације „Уједињена Српска Дијаспора ЕвроАзије“, то је прва и јединствена Српска организација дијаспоре са међународним правним статусом,која покрива територију ЕвроАзије.

1999 г. Оснивач и Председник прве Српске заједнице на простору постсовјетских држава, Српска Општина „Свети Сава“, која је створена на територији најстарије Српске дијаспоре а то је Славјаносербија и Новаја Сербија (данашња Украјина, Лугањска, Доњецка и Кировоградска област)

1997 године, оснивач и Председник управног одбора мешовите компаније «Југ-Укр-Контракт» www.serbbiz.com 

Ниже су наведене неке од активности и резултати деловања. 

 • Лобирање и усвајање резолуције у Украјинском парламенту против признања Украјином сецесије Космета.
 • Стварање две српске организације (заједнице) од којих је прва Српска општина «Свети Сава» која је створена на територији најстарије српске дијаспоре (Славјаносербија и Новаја Сербија) данашња Украјина и друга (МО Уједињена Српска Дијаспора «евроазије «ОСДЕА») најутицајнаја и једнинствена Србска организација са међународним статусом која делује на простору Евроазије. 
 • Велики посао и реализоване пројекте у циљу заштите Србских интереса као и свесловенско заједништво.
 • Рад на максималном интензивирању политичких, културних, економских и других односа између Србије,Украјине и Русије.
 • Први је на Србској политичкој сцени покренуо стварање Евроазијских пројеката и покрета у Србији
 • Први је на Србској политичкој сцени говорио о алтернативним систему безбедности „ОУКБ“ био суорганизатор прве  међународне конференције о „ОДКБ“у Београду, на којој су учествовали сви лидери странака, стручњаци, познате личности из света политике и јавности.
 • Организовао је састанке највиших званичника и политичких лидера из Србије (председнике, премијере, министре, и др.политичке субјекте) са највећим званичницима Русије и руководством „Организација Уговора о Колективној Безбедности“ што је резултирало тиме да је Србија у 2013г. постала члан у својству посматрача савета „ОДКБ“!
 • Био је организатор и суорганизатор великих међународних конференција, на веома важне теме (алтернативни систем безбедности, енергетска безбедност у данашњем свету, поводом сецесије Космета и др) у Београду, Москви и Кијеву.
 • Био је посматрач и модератор међународних посматрача на председничким и парламентарним изборима у Русији и Украјини.
 • Радио и лобирао за укидање визног режима између Србије, Украјине и Русије
 • учествовао у својству експерта на великом броју међународних конференција у подршку кандидата за председника Руске Федерације, В.В.Путина.
 • учествовао у великом броју политичких ток шоу емисија на Руским и Украинским телевизијама где је бранио Србске интересе и пробијао медијску блокаду, посебно у периоду НАТО агресије. 
 • На Украјинском тржишту је био водећи промотер Српске привреде, организовао извоз целог низа производа из Србије, тим самим помагао расту Економског и извозног потенцијала Србије. 
 • Драган Станојевић 2009. године, именован за амбасадора Републике Српске Крајине (у егзилу) у земљама ЗНД. 
 • Такође је уз његову помоћ остварен велики број пословних пројеката у Србији, обезбеђена реализација различитих трговачко-економским пројеката, како Руских, тако и Украјинских компанија.
 • Направио низ иницијатива и предлога за побољшање статуса српске дијаспоре и заштите српских интереса у целини. 
 • Иницирао стварање свесрпског Покрета Родољуба Отаџбине и Дијаспоре «РОД»

Детаљније о биографији и његовом животном путу , можете се упознати на доњим линковима, где је у специјалним емисијама представљен профил Драгана Станојевића. 

https://www.srpskirod.org/dragan-stanojevic/

https://www.youtube.com/channel/UCy4AWwwaNQ7FZgkVyUEmLwA/featured?view_as=subscriber

На доњим линковима можете погледати емисије о Драгану Станојевићу.