АНА ТУВ, мајка која је имала троје деце: Страдање деце Донбаса

Ана Тув је имала троје деце, једно дете је имало око десет дана од рођења, син око 2 године и кћерка око 11. Када су пале гранате у њену кућу и то у време примирја, убиле су јој мужа на месту, кћерку од 11 година, чије тело је био раскинуто, сину од 2 године су биле оштећене очи а сама Ана је остала без руке, а са другом је вадила и откопавала преживелу децу. Jедна врло потресна историја, која показује сву трагедију која се дешава у Украјини.

«Трагедије је код нас много у Донбасу. Ја сам дошла овде да о томе причам као живи сведок, због тога што ја живим у срцу Донбаса, у граду Горловка. Он у овом моменту представља једну од највећих «врућих тачака» и константно се гранатира од стране украјинске војске», рекла је Ана Тув.

На трибини је такође учестововала и једна од најхрабријих жена, политичара и хуманитараца, чувена Викторија Шилова, лидер (социјалне партије Украјине и покрета „антират“), која живећи у Украјини, отворено говори да крволочна власт из Кијева убија свој народ на Донбасу, да треба сви да буду осуђени за злочине над сопственим народом и много других ствари, за које се тамо једноставно губи глава!

«Ако власт Порошенка настави са убијањем Донбаса, то ће 100% уништити државу. Највећи сепаратисти су Порошенко, Турчинов, Парубиј, и сва та власт. То су они који деле нашу земљу по језику, религији, територији и националности», рекла је Викторија Шилова.

Иначе Викторија је била директор националног ТВ канала, где je, презентовала нашу културу, традицију и говорила о нашем страдању у време НАТО агресије. Мала сала је била препуна да прими све заинтересоване да чују аутентичну реч грађана Украјине и Донбаса. Страдање братске Украјине је емотивно утицало на све присутне. Нико се није либио да пусти коју сузу. Саосећање и подршку да истрају у својој борби су кроз обраћање и присуство гостима дали и Живорад Јовановић, бивши министар иностраних послова, Рајко Ђурђевић, писац, Љиљана Булатовић, новинар и писац, Ив Батај, француски историчар и геополитичар и други. Трибину је организовао Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону и угледни привредник.