За независност Скупштине дијаспоре и Срба у региону

извор: Међународни радио Србија
После застоја од скоро три године Скупштина дијаспоре и Срба у региону, односно њено руководство имало је врло активан период, рекао је у разговору за Међународни радио Србија Драган Станојевић, председник Скупштине који је на ту дужност изабран јула 2013. године. Основно тежиште тих активности је, како је нагласио, припрема измена и допуна закона из ове области како би Скупштина могла да функционише потпуно самостално.
stanojevic-dragan1
Новоизабрано руководство Скупштине, према речима нашег саговорника, има сталну комуникацију и до сада је одржало десетак интернет седница. Идентификовано је много проблема и разговарано о неопходним изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону који, како каже Станојевић, према садашњим решењима, не пружа могућност Скупштини да ради како треба. Намера је да се ојачају Скупштина дијаспоре и Срба у региону и њена тела, како би се обезбедила њена самосталност, објашњава Станојевић.
„Имамо много предлога, они се углавном тичу правила игре, начина избора и броја делегата Скупштине из различитих држава, скупштинских одлука и како се оне доносе. Рецимо, слали смо дописе представнику ЕУ, али Скупштина дијаспоре и Срба у региону нема свој меморандум, свој печат. Дакле, ми постојимо, а као да не постојимо. То значи да морамо да добијемо такав статус да можемо да делујемо независно од других институција у Србији и на међународном плану, да Скупштина функционише апсолутно самостално“ – каже Станојевић.
Јачање позиције Скупштине дијаспоре и њена већа независност могу се постићи у сарадњи са Владом, напомиње наш саговорник, додајући да је, између осталог и због тога тражио од премијера Србије да прими делегацију Скупштине ради разговора о битним питањима дијаспоре. Он наводи и да постоје одређени проблеми на релацији Скупштина дијаспоре и Срба у региону – Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, на чијем решавању ће такође радити.
Према речима Станојевића, Скупштина жели да преузме на себе одговорност и њени представници разговараће са представницима Владе и другим чиниоцима у Србији, захтевајући минимум који је неопходан како би Скупштина ојачала свој статус и била у могућности да ради независно. То подразумева и да самостално бира делегате без покушаја утицаја са стране којих је, како каже, било. На томе ће бити и основни акценат активности у 2014. години, када се очекује да буде изабрано ново руководство Скупштине.
„Остало је још пола године до избора и у том периоду морамо да припремимо и закон и правилник о изборима. Имаћемо састанке са савезима Срба у дијаспори и региону, у свим државама, направити план рада за следећи период, начин избора новог руководства и делегата Скупштине. Највећа је опасност ако не довршимо тај посао, а нови састав не буде изабран, јер бисмо на тај начин створили вакуум који би могао да доведе до краха Скупштине. То не смемо да дозволимо“ – истиче наш саговорник.
Постоји проблем нејединства међу Србима у расејању, али он се додатно увеличава мешањем неких из Србије или из појединих амбасада, каже Станојевић и истиче да то питање треба и могу да реше самостално припадници дијаспоре међусобним договором. Наглашавајући да је спреман да подржи све корисне иницијативе, он је на крају нашег разговора позвао све људе из дијаспоре да се обрате њему и Скупштини са својим сугестијама и предлозима у вези са свим питањима која сматрају значајним за Србе у расејању.
Разговарала Сузана Митић


http://www.dijaspora.gov.rs/nezavisnost-skupstine-dijaspore-i-srba-u-regionu/